Weer een nieuwe auto?

Om de vijf jaar staat er een nieuwe auto op de oprit van je buurman. En het is nooit een tweedehands auto. Steeds weer is het een auto die nog niet zo lang op de markt is. Zo’n auto die heerlijk blinkt als de zon erop schijnt. Zo’n auto waar iedereen wel eens mee wilt rijden. Zo’n auto die jij gewoon ook wilt. Maar hoe doet je buurman het toch? Tot zover je weet is die niet zo rijk en heeft die ook maar een gewone baan. Het geheim? Twee woorden: auto leasen. En het beste van al is dat ook jij het kan doen.

Lease auto voor iedereen

De meest voorkomende vorm van leasen is wanneer de werkgever de werknemer een auto van de zaak geeft. Hierbij mag de werknemer een auto kiezen uit de catalogus – wel, in de meeste gevallen toch – en krijgt de werknemer ook de optie om de auto te gebruiken voor privaat gebruik. Een gratis auto? Lekker bezig. Natuurlijk is het niet helemaal gratis, want als je als werknemer een lease auto privaat gebruikt, dien je rekening te houden met de bijtelling. Dit bedrag wordt bij het loon geteld en dient later afgerekend te worden bij de inkomstenbelasting.

De grootte van de bijtelling hangt af van enkele factoren af. Wel, eigenlijk van 1 factor: hoe zuinig is je auto? Hoe zuiniger je auto, hoe kleiner de bijtelling. Bij elektrische auto’s dien je zelfs geen bijtelling te betalen. Wil je goedkoop auto leasen, dan kijk je het beste eens naar het enerigelabel van de auto. En daarbij is de gouden regel dat een A je een laag percentage bijtelling levert. En nu nog eens terug naar die nieuwe auto: doorgaans mag je om de vijf jaar een nieuw type auto kiezen. Leuk toch?