Verschillende variaties in leasecontracten

Tegenwoordig nemen steeds meer ondernemers een eigen leaseauto. Het maakt niet uit of je een ZZP’er of in loondienst bent. Voor iedere type ondernemer is er wel een geschikt leasecontract. Met behulp van dit artikel willen wij jullie laten zien welke leasecontracten allemaal mogelijk zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de specifieke contracten.

Shortlease

Shortlease wordt voornamelijk afgenomen door ZZP’ers of ondernemers die nieuwe werknemers indien hebben waarvan de situatie nog niet helemaal duidelijk is. Shortlease houdt namelijk in dat je een leasecontract kunt afsluiten zonder dat je vastzit aan een lange termijn. Je kunt vaak al vanaf 2 maanden een contract afsluiten. Tevens vinden veel leaserijders het een groot voordeel dat je om de twee maand tevens van automerk of type kunt wisselen. Zo weet je zeker dat je te allen tijde in het laatste model rijdt.

Financial lease

De leasevorm die gezien wordt als een kredietverstrekking. Je neemt een lening op een auto die je maandelijks in termijnen terug betaald aan de leasemaatschappij. De auto’s staan dan op naam van de werkgever, waardoor deze op de balans verwerkt kunnen worden. De leasemaatschappij ontvangt maandelijks rente op de afgesproken lening.  Het nadeel van deze leasevariant is dat je meer risico’s met je meedraag bij waardevermindering van de auto en dat je vaak onderhoud, verzekering en belastingen zelf als werkgever moet betalen.

Operational lease

Operational lease is weer onder te verdelen in twee categorieën. Zo heb je de gesloten en open calculatie. Bij de gesloten calculatie is er een vast bedrag afgesproken per maand. Hierdoor heb je minder risico’s, echter kan het voorkomen dat je teveel kilometers hebt gemaakt t.o.v. het afgesloten contract waardoor je een naheffing kunt krijgen.

Bij een open calculatie deel je het risico met de leasemaatschappij en kan voordelig uitpakken indien er aan het einde van het contract budget over is. Dan wordt dit namelijk verdeelt. Voornamelijk grote ondernemers met veel leaseauto’s maken gebruikt van een open calculatie.